…zo kan ik het toch wel kort samenvatten!! Druk met het vullen van nieuwe schoenendozen, en tussendoor met een 20kg doos voor een nieuw project. Want in mei 2017 hadden we een bijzondere ontmoeting…

Ons speciale schooltje in Oudtshoorn...Eigenlijk waren het 2 projecten, die we tijdens een kort verblijf in Zuid-Afrika vorig jaar tijdens de mei-vakantie bezocht hebben. Want allereerst zijn we, na ruim 8 jaar, terug gegaan naar het schooltje Vrederust in Oudtshoorn. Voor wie het allemaal wat weggezakt is, zie ons eerdere verhaal over Oudtshoorn, onder de succes-verhalen.

Wat ons meteen opviel, was dat het schooltje er zo goed uit zag, er waren prachtige gebouwen neergezet met een heuse buitenspeelplek waar menig Nederlandse school jaloers op zou zijn. Waar ik vooral benieuwd naar was, wat was er nog over van de materialen die ik destijds opgestuurd had. Maar ja, na 8 jaar intensief gebruik, was er natuurlijk wel het één en ander gesneuveld of kwijtgeraakt, alleen de speel-goedkassa en wat opbergbakken heb ik nog terug gevonden.

Ook nu waren ze blij met de spullen die we (Frank, mijn mams en Henk waren er ook bij) weer bij ons hadden. De directrice ontving ons hartelijk, enthousiast en herkende ons nog, super leuk. Vol trots werd de keuken getoond, en alle klasjes!! En natuurlijk moest er even met de kinderen geravot worden, laat dat maar aan Frank over… De nieuwe basketbal was in elk geval een schot in de roos!!

Nog even een extra bedankje aan Riaan de Kock, die achter de schermen heeft gezorgd voor het hernieuwde contact met het schooltje en ons de juiste GPS-coordinaten heeft gegeven. En zelfs met die gegevens was het nog een hele zoektocht, want onze telefoons hadden geen bereik en dus heb je ook erg weinig aan Google Maps…

Township Langa in Kaapstad, nog heel veel armoede hier...Het tweede project betrof het bezoek van een tweetal schooltjes in township Langa, in Kaap-stad. Onze gids Ismael is hier vroeger opgegroeid en is een prachtig voorbeeld van iemand die met knokken toch aan de ogenschijnlijk uitzichtloze si-tuatie is ontsnapt!

Het kleuterschooltje is vrij goed voorzien in de diverse materialen, en vergelijkbaar met het schooltje in Oudtshoorn. Het kleine peuterschool-tje heeft echter bijna niets, en staat in een wijk waar alle huisjes voornamelijk uit golfplaten bestaan. Hier is nog wat werk aan de winkel…

Maar ze zijn trots op het weinige dat ze hebben! Daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen. Het enthousiasme van de twee schoolbezoeken werkt aanstekelijk en dus ga ik thuis aan de slag, om een nieuwe doos vol met speelgoed en school-spullen te vullen, voor deze twee- tot vierjarigen.

We spreken met Ismael af dat we de doos naar zijn adres zullen sturen, en hij zal ‘m dan naar één van de schooltjes brengen. Het pakket heeft natuurlijk weer de nodige vertraging, maar uiteindelijk, na enkele telefoontjes, krijgen we het bericht dat hij bij Ismael is aangekomen. Joepie!!

De juffen van het kleuterschooltje zijn blij verrast, en laten via Ismael weten dat ze via een brief een bedankje naar ons willen sturen. Helaas hebben we geen foto’s met de kinderen, die lagen ‘s-middags lekker te slapen. Maar dat geeft niet, het is weer goed terecht gekomen, dat is het belangrijkste…

Ik ga beginnen met het vullen van een tweede doos, deze keer speciaal voor het peuterschooltje, die hadden het eigenlijk nog veel harder nodig. Dus heb je nog ongebruikt peutermateriaal liggen, laat het me even weten, ik kan natuurlijk weer alles gebruiken. Alvast bedankt voor alles wat je kan vinden!! Hieronder nog enkele foto’s om te laten zien wat er allemaal in deze doos zat…